Кислота оцтова синтетична харчова призначена для роздрібної торгівлі та інших галузей народного господарства. Використовується як регулятор кислотності, підкислювач, консервант, каталізатор гідролізу та інверсії.
Основними споживачами оцтової кислоти є такі галузі:
Харчова промисловість:
Водні розчини оцтової кислоти широко використовуються у харчовій промисловості (харчова добавка E260) та побутовій кулінарії, а також у консервуванні.
Жиропродукти. У майонези, салатні заправки та делікатесні салати оцтову кислоту додають не тільки для смаку, але й для покращення безпеки.
М'ясопродукти Маринування або обтирання свіжого м'яса розведеною оцтовою кислотою використовують у домашньому господарстві як спосіб консервування.
Рибна продукція Велика кількість риби маринують за допомогою заливок, що містять оцет та сіль.
Овочеві продукти. В оцтовій кислоті консервують переважно огірки, буряки та овочеві суміші (Mixed Picles).
Фруктова продукція У деяких країнах у домашньому господарстві маринують сливи, груші, вишні, виноград та інші ягоди та фрукти. Їх заливають гарячим 2-2,5%-м розчином оцтової кислоти з високим вмістом цукру та стерилізують.
Випічка. Оцтову кислоту (в основному у вигляді діацетату натрію) використовують для захисту деяких сортів хліба від так званої «картопляної хвороби» - псування, що виникає під дією бактерій виду Bacillus mesentericus.
Оцтова кислота не тільки пригнічує бактерії, а й зменшує їхню термостійкість; тому в тесті, підкисленому оцтовою кислотою, зростає швидкість загибелі бактерій у процесі випікання. Концентрація діацетату натрію становить (0,2-0,4)% від маси борошна.
Побутова хімія
Фармацевтика та медицина:
Для отримання лікарських та запашних речовин;
Як заміна нашатирного спирту для виведення хворого з непритомного стану.
Косметичні засоби
Регулятор кислотності Е260 дозволений для використання в харчових продуктах у всіх країнах як добавка безпечна для здоров'я людини.
Оцтова кислота має важливе значення для людського організму. Її похідні допомагають розщеплювати в організмі вуглеводи та жири, що надходять в організм із продуктами харчування. Оцтова кислота виділяється при життєдіяльності деяких видів бактерій, зокрема Clostridium acetobutylicum та бактерій роду Acetobacter. Ці бактерії зустрічаються повсюдно у воді, ґрунті, продуктах харчування та природним шляхом потрапляють в організм людини.
Токсична дія добавки Е260 на організм людини залежить від ступеня розведення оцтової кислоти водою. Небезпечним для здоров'я та життя вважаються розчини, в яких концентрація оцтової кислоти перевищує 30%. Висококонцентрована оцтова кислота при зіткненні зі шкірою та слизовими оболонками може спричиняти сильні хімічні опіки.
Кислота оцтова харчова внесена до переліку сировини до ГОСТ 1633-73 «Маринади овочеві. Технічні умови», ГОСТ 2654-86 «Консерви. Ікра овочева. Технічні умови», ГОСТ 7231-90 «Томати консервовані. Загальні технічні умови», ГОСТ 50903-96 «Консерви. Овочі соуси. Технічні умови», ГОСТ 30004.1 «Майонез. Загальні технічні умови», ГОСТ 9937-79 «М'ясні консерви «М'ясо в білому соусі». Технічні умови», ГОСТ 12712-80 «Горілки та горілки особливі. Технічні умови», ГОСТ 27907-88 «Горілки для експорту. Загальні технічні умови.
Оцтову кислоту застосовують для отримання лікарських та запашних речовин, як розчинник (наприклад, у виробництві ацетилцелюлози, ацетону). Вона використовується в друкарстві та фарбуванні.
Контейнери, ємності, бочки, пляшки та поліетиленові каністри зберігають у складських приміщеннях або під навісом. Не допускається спільне зберігання із сильними окислювачами (азотна кислота, сірчана кислота, перманганат калію та ін.).
Форми зберігання :
Кубові ємності 1000л
Зберігання:
Зберігати в тарі захищеної від дії прямих сонячних променів та атмосферних опадів.
Термін придатності: 2 роки